03 ноември, 2008

Изследване за изключенията при прилагане на авторските права за библиотеките

Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) проведе широко-мащабно изследване за изключенията и ограниченията по прилагане на законодателството за авторските права в библиотеките.
Изследването е ръководено от проф. Кенет Крю, преподавател в Университета в Колумбия, САЩ. За първи път е събрана информация за законодателството по отношение на авторските права и библиотеките от 149 страни.
По мнението на Тереза Хакет - мениджър по интектуална собственост на консорциума eIFL (Електронна информация за библиотеките, това е колосален ресурс за сравнения, за законодателството в повечето страни по света и база за световен дебат по темата.
Изложени са факторите, които налагат изключенията по прилагане на авторските права за библиотеките. Обърнато е внимание, освен на международните споразумения в областта, като Бернската конвенция например, така и на културните, историческите и географските фактори, които влияят. Изследвани са обхвата, структурата и преобладаващите изключения в законодателството за различните страни.
Пълният текст на проучванетона английски, френски и испански е достъпен тук.

Няма коментари: