11 септември, 2008

Архив на вестници на "Гугъл"

"Гугъл" поднови действията си за дигитализиране и започна да сканира архивите на вестници, за да ги направи достъпни онлайн. Първоначално те ще бъдат достъпни посредством Google News, а по-късно евентуално и в сайтовете на самите вестници.
Новата кампания разширява друга отпреди две години, която дава възможност на потребителите на Google News да търсят в архивите на големи вестници и списания като "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Тайм" и др. Читателите вече могат както да ровят из архивите по ключови думи, така и да виждат статиите както са се появили по страниците на печатните издания. "Гугъл" ще поеме по-голямата част от цената на сканирането на архивите, което ще бъде извършено в рамките на проекта за сканиране на книги, но преди това компанията ще поиска разрешение от издателите.
"Гугъл" съобщи, че в момента работи с над 100 вестника и организации като "Херитидж майкрофилм" (Heritage Microfilm) и "Прокуест" (ProQuest), за да натрупа вестникарски архиви на микрофилми. Досега са сканирани няколко милиона статии.
Източник: Dnevnik.bg - 10 Септември 2008

Няма коментари: