11 февруари, 2019

Tоп десет показатели на виталност на академичните библиотеки

Запознайте се със статията на Дейвид Папас за десетте показателя за жизненост в по-малките академични библиотеки, публикувана онлайн.

1. КОМФОРТ
Комфортът като показател е на първо място в списъка, защото без адекватни условия за изучаване или практикуване на усвоените знания, изискваните стандарти за информационна грамотност ще имат по-малко въздействие върху учебния процес.

2. ИНФОРМАЦИОННА ГРАМОТНОСТ
Възможността библиотекарите да предлагат избираеми курсове за информационна грамотност е отдавнашен показател за работата на библиотеката с читателите.

3. КАЧЕСТВО НА ПЕРСОНАЛА
Съотношението на персонала към броя читатели се оказва в лесно забележим и постоянен показател за жизненост.

4. ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА
Структурата отразява отговорността на библиотеката към нуждите на потребителите.

5. ПРОМЯНА
Готовността за промяна на услуги и колекции е важен показател за жизнеността на организацията.

6. СТУДЕНТИ ПОМОЩНИЦИ
Студентите-помощници в библиотеката играят решаваща роля в ежедневното обслужване.

7. СПРАВОЧНО ОБСЛУЖВАНЕ 
Нуждата от професионална справочна дейност се увеличава в сферата на висшето образование, където понятия като самостоятелно обучение и базирано на умения обучение започват да се разпространяват.

8. АРХИВНА ФУНКЦИЯ
Остава и функцията по опазване на библиотечните колекции и фондове.

9. РАЗХОДИ ЗА СТУДЕНТИ
Разходите за информационни ресурси за студент от университета са основен показател за осъществявоемостта на политиките на библиотеката.

10. СЪОТВЕТСТВИЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО И УСЛУГИ
Признаването на библиотеката като мощен фактор на влияние в сегашния и бъдещия успех на студентите посредством подходящото пространство и услуги е свързано с ангажираността на администрацията по отношение на библиотечните нужди.
Други:

Наличието на технологии може да било важен показател за виталност преди десетилетие, но това вече не е вярно, поради простата причина, че технологиите присъстват чрез достъпността до тях и уеб страниците  с ресурси и услуги на библиотеките.  Броят посетители на акдемичната библиотека остава важен фактор за виталността на библиотеката на своята общност.

Няма коментари: